Foto: Phonlamai Photo / Shutterstock / NTB scanpix

Kunstig intelligens er et utrolig fascinerende tema som vi lærte om i siste forelesning. Det er et komplekst begrep som inneholder informatikk, matematikk, statistikk, nevrologi, psykologi og lingvistikk – hvor man har en rekke tilhørende konsepter og problemer, samt metoder for å løse dem. Kunstig intelligens drives av algoritmer hvor dyp læring og kunstig nevrale nettverk prøver å etterligne den menneskelige hjernen.

Gapet mellom menneske og robot har blitt betraktelig mindre de siste årene og det er både skremmende og interessant! Roboter erstatter nå mennesker i ulike områder hvor de kan gjøre jobben mer effektivt eller bedre. Vi så gode eksempler i forelesningen hvor kunstig intelligens kan forbedre og effektivisere hverdagen vår. Det er designet robothunder som klarer å gå på to bein, de kan ta seg inn i farlige områder, for eksempel om det er en bombetrussel. I slakterier kan de scanne dyret og partere kjøttet uten at det er mennesker inkludert. Amazon prime air har eksempelvis utviklet en leveringstjeneste som ved hjelp av droner sender ut bestillingen vår etter senest 30 minutter og leverer på døren!

Kunstig intelligens er uten tvil noe som kommer til å innta livene våre i større grad. Det vi har sett på film om roboter og AI kan føles som science fiction, med den hastigheten ting utvikler seg nå vil det ikke være lenge til vi for eksempel har gått over til selvkjørende biler også i Norge. Kunstig intelligens får mye oppmerksomhet nå, men det er langt fra noe nytt.

Starten på det moderne internettet.

Doug Engelbart revolusjonerte verden i 1968 med sin fremvisning av det vi nå tar som en selvfølge; bilde og lyd på en skjerm. Han viste for første gang blant annet en datamaskin som gjorde det mulig å se bilder, videokonferanser, bruke en mus til å navigere med og muligheten til å kopiere og lime inn. Ting vi tar for gitt i dag, men som på den tiden var helt nytt, og det var starten på en digital hverdag som ga en ny industriell revolusjon.

Doug Engelbarts presentasjon «Mother of All Demons», 1968

Engelbarts demonstrasjon lagde et skille, han introduserte en ny måte og tenke på og nye digitale prosesser som ville omorganisere arbeidsmetoder. Dette, og med internettets inntog gjorde at utviklingen ble skutt i været. Den 4. industrielle revolusjon har ført til et digitalt nettsamfunn med nye arbeidsprosesser, hvor teknologien igjen har endret samfunnet vårt.

Arne Krokan snakket om ulike perspektiver knyttet til kunstig intelligens. At teknologien blir utviklet når samfunnet har bruk for det, en form for evolusjon. Teknologi løser behov og gir nye muligheter og et perspektiv hvor teknologi bestemmer hvordan vi organiserer oss på.

Kan roboter erstatte mennesker?

Egenskapene vi mennesker besitter kommer til oss på en naturlig måte. Vi gjenkjenner det vi hører og ser på bilder og video. Vi kan tenke, resonere og håndtere ulike følelser. Vi kan bruke sunn fornuft, forstå hva som er rett og galt, vi har en magefølelse som kan si oss noe om en annen persons intensjon. Vi kan planlegge, legge strategier, kommunisere med andre mennesker, vi kan føle glede og sorg.

Dette er egenskaper det er vanskelig å gjenskape. Elon Musk er bekymret og sier at maskinene vil overgå menneskene. Jeg kan forstå at kunstig intelligens kan virke skremmende, det vil ta over mer og mer, men jeg må si meg enig i kritikerne at Musk har et litt for kritisk blikk.

Kunstig intelligens vil nok aldri kunne overta helt, vi vil alltid ha bruk for egenskaper kun vi mennesker har. Når det digitale svikter, noe det ofte gjør, så er det vi mennesker som kommer inn å fikser problemet. Det er klart mer og mer vil bli styrt av datamaskiner og roboter, men vi må heller se på mulighetene det gir oss.

Kunstig intelligens, mer enn bare en trussel

Kunstig intelligens skaper et kunnskapsgrunnlag som gjør at vi kan ta gode beslutninger. Her i Norge har eksempelvis forskere utviklet et system som fungerer som en beslutningsstøtte for legene. Datamaskinen leser alle journaler og systemet er trent opp til å forstå det medisinske språket. Den kan blant annet komme med rett kreftbehandling ved å bruke matematiske og statiske metoder. Kunstig intelligens brukes til å forutse flom og skred, og banker bruker det til å oppdage mistenkelige transaksjoner.

Det er derimot viktig at teknologien ikke misbrukes. Droner brukes allerede i krig hvor de kan eliminere mål, dette kan komme i feil hender på kriminelle og terrorister og det synes jeg naturlig nok er skummelt å tenke på og hva fremtiden kan bringe. Men vi må stole på at de som sitter med kontrollen tar rette avgjørelser.

En mer dyrevennlig matproduksjon

Jeg vil avslutte dette innlegget med en artikkel jeg synes er så spennende og kul. I 2015 gjorde jeg er drastisk livsstilsendring, da jeg forsto hvor miljøskadelig masseproduksjon av kjøtt- og meieriprodukter faktisk var, satte jeg meg inn i hele det aspektet. Jeg leste alt som fantes av forskning, jeg så dokumentarer og jeg innså veldig raskt at miljøet var en ting, men det etiske ble desto viktigere for meg. Jeg ville- og klarte rett og slett ikke å støtte en slik industri lenger, og siden jeg visste dette var et valg jeg tok grunnet på grundig informasjon sluttet jeg å spise alt av produkter fra dyr.

Mosameat reklamerer med at de nå kan produsere «World´s kindest beef burger». Det er ekte kjøtt, men ikke laget på bekostning av dyrets liv. Kort forklart tar de (en smertfri prosedyre) en stamcelle fra dyret som legges i en oppløsning som inneholder næringsstoffer og naturlige vekststoffer hvor kjøttet utvikles på samme måte som den ville ha blitt utviklet i muskelvevet til et dyr. En celle fra en ku kan bli til 80 000 hamburgere! Dette er uten genmanipulering, uten bruk av antibiotika, ingen kunstige veksthormoner (alt dette er vanlig i kjøttproduksjon), og ikke minst det er ingen liv som går tapt i prosessen. Mosameat er bare ett av mange bedrifter som utvikler dette, jeg har lest om flere eksempler rundt om i verden. Dette er for meg en utrolig oppmuntrende nyhet!

Foto: https://www.digitalfoodlab.com

Jeg tror ikke jeg kommer til å teste det ut for å være ærlig, jeg vil ikke spise kjøtt uansett, jeg føler erstatningsproduktene som for eksempel Beyond Meat er veldig gode og at jeg går ikke glipp av noe. For de som sliter med å kutte ut kjøtt er dette genialt. Jeg kjenner mange som vil kutte ned kjøttforbruket sitt, men som ikke klarer fordi de liker kjøttsmaken. Når man har muligheten til å ta et valg som både er miljøvennlig og skåner dyrene så tror jeg, og håper, at flertallet vil velge dette i fremtiden!

Kilder:

https://www.amazon.com/Amazon-Prime-Air/b?ie=UTF8&node=8037720011

https://www.krokan.com/arne/

https://finansavisen.no/nyheter/teknologi/2020/07/30/7551839/kunstig-intelligens-vil-ta-over-innen-fem-ar

https://www.smithsonianmag.com/innovation/douglas-engelbart-invented-future-180967498/

https://cleantechnica.com/2019/09/12/mosa-meat-from-e250000-to-e9-burger-patties/

https://mosameat.com

https://www.digitalfoodlab.com/en/foodtech-database/mosa-meat