Da er første uke med undervisning unnagjort i digital markedsføring og vi har fått en innkjøring i hvordan dette semesteret blir. Med tanke på Korona-situasjonen så er kanskje dette det beste faget å ha akkurat nå siden det er så mye digitalt uansett, og jeg ser absolutt viktigheten av å lære dette, noe som gjør faget enda mer interresant!

Arne Krokan har undervist oss i flere spennende temaer disse dagene, han har snakket om blant annet samfunn, mennesker, digital økonomi, plattformer og teknologi. Marianne Hagelia har snakket om digital læring med fokus på studieteknikk basert på sin bok «Digital studieteknikk» og hun kom med gode innspill til hvordan vi kan bli flinkere til å studere og lære. Vi har brukt mentimeter aktivt og blitt satt i såkalte «break-out rooms» hvor vi ble satt i tilfeldige grupper med andre elever og diskuterte forskjellige temaer. Google Docs er også noe vi jobbet med hver dag, jeg har benyttet meg av det før i gruppeoppgaver, men aldri i undervisning og notatskriving så det var interessant å lære. Det er individuelt hvordan hver enkelt føler man lærer best, samtidig er det mye forskning på nettopp dette og jobber man aktivt med studiene, noterer mye underveis og repeterer kort tid etterpå viser det seg klart at man lærer både raskere og bedre. Jeg har lært mye allerede på en uke og jeg vil fremover publisere flere innlegg ukentlig her med temaer jeg har gått igjennom på forelesninger. Jeg er sikker på at dette vil hjelpe meg godt med å forstå pensum og digital markedsføring bedre!

Samfunnsendringer.

Vi alle har fått oppleve en endring det siste året på grunn av Korona, samfunnet endrer seg hele tiden og teknologien spiller en stor rolle for endringstakten og omfanget. Det kommer stadig nye muligheter, tjenester- men også utfordringer knyttet til dette. Selv om jeg kan kan snakke for meg selv, så er jeg ganske sikker på at hverdagen vår de siste årene har blitt mer og mer digital for alle sammen. Det er nye betalingstjenester på butikken, vi betaler regninger fra mobilen, vi har digitale tjenester som leverer pakker på døren vår slik at vi slipper å gå på postkontoret selv å hente de, mat og drikke blir laget og levert hjemme hos oss. Hverdagen vår er i stor grad preget av disse nye digitale plattformene som vi føler gir oss en ny verdi.

Foto lånt av https://www.cw.no

Plattformer.

En digital plattform er enkelt forklart en teknisk løsning som er optimalisert for å samle, oppbevare og bearbeide data du samler inn. Det er noe vi alle bruker hver eneste dag, og digitale plattformer vokser i voldsomt tempo. Det er det mange grunner til, det er for eksempel billig å lage og de er globale. Disse plattformene bidrar til nye tjenester og nye forretningsmodeller, som igjen betyr nye utfordringer og nye arbeidsprosesser. Disse nye infrastrukturene endrer arbeidsprosesser, mange er i disse dager redde for jobben sin på grunn av Korona, men den digitale overgangen mange bedrifter nå ser nytten av, vil også være en trussel vi kommer til å se mer av fremover.

Mange er som sagt redde for denne utviklingen. Utvikling av ny teknologi skaper nye tjenester, nye virksomheter og derfor også nye arbeidsplasser. Dette er noe som ikke er en kortvarig trend, digitale plattformer er 100% kommet for å bli. Jo før bedrifter godtar dette, jo raskere vil de være med på utviklingen selv. Jeg kjenner flere selvstendig næringsdrivende som i stedet for å være forsiktige i denne perioden, har gått «all-in» og satset på digitale verktøy og tjenester. Det er en meget viktig investering og noe alle bedrifter bør gjøre. Det skaper en verdi for kunden og de fleste av oss velger å benytte oss av det som er brukervennlig kontra det som ikke er det.

Det jeg liker best med digitale plattformer er hvordan det binder verden sammen på en helt annen måte enn vi tidligere har sett. Jeg føler en tilnærming til både tjenester og steder nettopp på grunn av dette og det er veldig fascinerende.

Et spennende tema vi snakket om i siste del av undervisningen denne uken var kunstig intelligens. Hva det er, hva det brukes til og utfordringene knyttet til det. AI er et utrolig interessant tema og derfor vil jeg gå i dybden på dette temaet i mitt neste blogginnlegg!

Kilder:

https://www.krokan.com/arne/

https://www.hagelia.no

https://www.cw.no